×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Yayın İlkelerimiz Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Tepebaşı Odunpazarı Bölgesel Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Gündem Sağlık Yaşam Spor Eskişehir tanıtım İlçeler Röportajlar

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri Kripto Para borsası Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Günay’dan Çakırözer’e cevap

AK Parti milletvekili Emine Nur Günay, CHP milletvekili Utku Çakırözer’in gündeme getirdiği boş sözleşme iddialarına cevap verdi.

Gündem 09/04/2021 12:16 09/04/2021 12:18

A- A+

Ak Parti Eskişehir milletvekili Emine Nur Günay isim vermeden CHP’li Çakırözer’e cevap verdi. CHP milletvekili Çakırözer pancar üreticisine Türkşeker tarafından kota karşılığı boş sözleşmeye imza attırıldığına ilişkin iddialar bulunmuştu. 

Mekanizmaları bilmiyorlar

AK Parti Eskişehir MilletvekiliEmine Nur Günay, son günlerde gündeme gelen şeker pancarı fiyatlarına ilişkin bir açıklamada bulundu. Günay açıklamasında, ’’Son günlerde bazı çevrelerde, medya organlarında Eskişehir’de şeker pancarı fiyatlarına yönelik çeşitli açıklamalar görüyoruz. Tabi bu konuda Türkşeker’ in işleyişi, şeker kanunu gibi bu işin düzenleyicisi mekanizmalar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Eskişehir’de üreticilerimize boş sözleşme imzalatılması gibi ilginç iddialar var. Öncelikle bu işin nasıl yapıldığına, düzenlendiğine, kanunun bu konuda nasıl bir yol ortaya koyduğuna bakmak gerekli’’ şeklinde konuştu.

Yönetmelik ortada üstelik fiyat da var

Günay konu ile alakalı, ‘’4634 sayılı Şeker Kanununa dayanılarak çıkarılmış olan Hammadde ve Şeker Fiyatları Yönetmeliği’nin ‘’Hammadde Fiyatının Tespiti’’ başlıklı 5. Maddesinde ‘’Şeker pancarı fiyatları veya avans fiyat her yıl, şeker fabrikası işleten gerçek ve tüzel kişiler ile üretici ve/veya üretici temsilcileri arasında, pancar ekiminden önce Ekim ayında başlayacak müzakereler sonucunda; yıllık enflasyon oranı, üretici maliyetlerindeki artış, dünya pancar fiyatları ve alternatif ürün paritesi dikkate alınarak en geç Kasım ayı sonuna kadar varılacak mutabakatla belirlenir. Avans fiyat belirlenmesi durumunda kesin fiyat, izleyen yılın en geç Ekim ayında aynı usulle belirlenir. Pancar fiyatları veya avans fiyat sözleşmede yer alır…’’ hükmü yer almaktadır. Bu hüküm doğrultusunda 2021 yılı için hazırlanan Şeker Pancarı Üretim Sözleşmesinin, ‘’Ürün Fiyatları’’ başlıklı 4. Maddesinde, firesi düşürülmüş %16 polar şeker ihtiva eden net 1 ton A kotası şeker pancarının baz alım avans fiyatı 336 TL olarak sözleşmede yazılmıştır. Pancar baz alım kesin fiyatı, söz konusu yönetmelik doğrultusunda 2021 üretim yılının en geç Ekim ayı sonuna kadar belirlenecektir’’ diye konuştu.

Manipülasyon  fayda sağlamaz

Günay açıklamasında ayrıca, ‘’Üreticilerimiz üzerinden manipülasyon yapmak, bu konular üzerinden gündeme gelme çabaları kimseye fayda sağlamaz. Gelin enerjimizi bunlara harcamak yerine bu konularda daha iyi ne yapılabilir, kırsal kalkınmaya yönelik Eskişehir’de nasıl projeler ortaya koyabiliriz bunları konuşalım. Kanunu, yönetmeliği araştırmadan, ilgili paydaşlardan bu işin dününü, yöntemini sorgulamadan yarım asırdır aynı şekilde işleyen sistem üzerinden bu tür iddialarla gündeme gelip kafaları karıştırmak ne Eskişehirli Hemşerilerimize ne değerli üreticilerimize ne de bu iddiaları dile getirenlere fayda sağlar’’  değerlendirmesinde bulundu.
 

YORUM YAP

Yorum yapmak için üye olmanız gerekmektedir. Giriş için lütfen tıklayınız

haber yazılımı, haber paketi, haber scripti | Copyright © 2024