×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Yayın İlkelerimiz Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Tepebaşı Odunpazarı Bölgesel Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Gündem Sağlık Yaşam Spor Eskişehir tanıtım İlçeler Röportajlar

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri Kripto Para borsası Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Kırsalın turizm potansiyeli


2021-06-22 13:20:00

Dünyada ve ülkemizde son yıllarda yaşanan sosyal, ekonomik ve teknolojik gelişmeler ile son iki yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan covid-19 pandemisi turizm ve tatil kavramlarında da değişikliklere neden oldu. Bu dönüşümler ve son yıllarda yaşanan olaylar turistleri tatillerini daha kalabalık ortamlarda ve binalarda geçirmek yerine doğayla baş başa, daha sakin ortamlarda, kırsal turizm, ilgi turizmi gibi kırsal alanlarda geçirmeye yöneltti. Günübirlik turların artması, haftasonu turlarının fazlalaşması ve seçeneklerin artması turizmin şekil değiştirdiğinin de bir göstergesi.

 

Kırsal turizm son yıllarda çok sık duyduğumuz bir kelime. Alternatif turizm arayan turistlerin tatillerini doğal ortamlarda geçirmek, farklı kültürlerle bir araya gelmek o kırsal bölgeye özel etkinlikleri, kültürleri yerinde görmek deniz, kum yerine yayla, göl, orman içinde vakit geçirmek gibi yönelimleri oluşmaya başladı. Kırsal turizm sadece turistlerin farklı arayışları için değil,  kırsaldan kente göçün artması, kırsal sanayinin ve bölgelerin küçülmesi, tarım alanlarının daralması , kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşların ekonomik anlamda zorluklar yaşaması gibi nedenleri tersine çevirerek kırsal bölgelerin ekonomik ve sosyal olarak tekrar rahatlamalarını sağlayacak bir alternatiftir. 

 

Ülkemizde kırsal turizm denildiğinde açık hava etkinlikleri , doğayla başbaşa geçirilecek bir gün ya da spor , günübirlik yeme içmeyi kapsayan ziyaretler ve geziler anlaşılıyor. Tatil bölgelerinin çevrelerinde yada tarihi ve kültürel yönden zengin bölgelerin etrafında bu yönde bir kırsal turizm geliştiğini gözlemliyoruz. Bursa , Bolu , İstanbul , İzmir , Kastamonu gibi iller ile son yıllarda Eskişehir’de de günü birlik gezilerin turların turizm olarak katkısını görmek mümkün. Kırsal turizmle birlikte gelişen bir diğer turizm ise agro turizm bir diğer adıyla tarım turizmi. Son dönemlerde Dünyada , Avrupa da ve ülkemizde de gelişmeye başlayan bir sektör. Sayısı her gün artan projelerle agro turizm geliştiriliyor. Ülkemizde en güzel agro turizm örneklerinde ise ; Şirince Köy Projesi , Kapadokya , Pastoral vadi ekolojik yaşam çiftliği , TATUTA çiftlikleri , Isparta Lavanta ve Gül Bahçeleri , Bursa Karaoğlan Manda Evi projesi , Bağ Bozum Şenlikleri , Alaçatı Ot Festivali gibi projeler öne çıkıyor.

 

BEBKA tarafından hazırlanan Eskişehir İlinin Turizm Kaynaklarının Mekansal Analizi ve Turizm Pazarlama Stratejisi  Sonuç  Raporunda kırsal ilçelerimizin yer aldığı bir agroturizm bölgesi olarak belirlenen alan bulunmaktadır. Raporda bu bölgelerde yapılacak faaliyetler , turist akışı için yapılması gerekenler üzerine bir değerlendirme yapılmıştır. Agroturizme hazırlık amacıyla gönüllü kadınlara eğitimler , çevre düzenlemeleri , çiftliklerde hazırlıklar , köy pansiyonculuğu eğitimleri, ilçelere özgü endemik bitki yetiştiriciliği , ürün hasatlarına katılma , yöresel yemek kursları  ,ormanlara geziler düzenlenmesi gibi etkinlikler planlanmakta ve hazırlıkları yapılmaktadır. Şehir merkezinin yanında kırsal ilçelerde de turizm başlamıştır. İlçelerde henüz yeni başlamış olan turizm geliştirilmeli ve gerekli yatırımlar bir an önce yapılmalıdır. Tüm ilçelerimizin kendine has  tarihi ve kültürel özellikleri , geliştirilecek bölgeleri , yatırım yapılabilecek kırsal turizm kaynakları bulunmaktadır. Diğer illerde gördüğümüz agroturizm yatırımları ve projeleri örnek alınarak ilçelerimizde uygulanması mümkündür. 

 

Eskişehir’den komşu illere , ilçelere gerek şahsi araçlarla , gerek turlarla giderek günü birlik kahvaltı , yeme içme gezileri düzenleniyor. Bu turlar oldukça da rağbet görüyor. Turizm firmaları ve tur şirketleri günübirlik farklı illerdeki köy ve ilçe tur ve gezilerini , Sivrihisar’a , Han’a , Çifteler’e , Mihalıççık’a , Seyitgazi’ye , Mahmudiye’ye , Alpu’ya , Beylikova’ya , Sarıcakaya’ya , Mihalgazi’ye , İnönü’ye , Günyüzü’ne yapabilir böylelikle hem yöremizin tarihi ve kültürel yerlerini gezer , yöresel ürünlerimizi tadar ve ekonomik olarak kendi ilçelerimize ve kırsal bölgelerimize bir nebze de olsa destek olabiliriz. 

YORUM YAPIN

Yorum yapmak için üye olmanız gerekmektedir. Üye girişi yapmak için Tıklayın

haber yazılımı, haber paketi, haber scripti | Copyright © 2024