×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Yayın İlkelerimiz Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Tepebaşı Odunpazarı Bölgesel Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Gündem Sağlık Yaşam Spor Eskişehir tanıtım İlçeler Röportajlar

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri Kripto Para borsası Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Bel Fıtığı Ameliyatı Riskli Midir?

Dr. Özkan Çeliker şunları söyledi: “Endoskopik bel fıtığı ameliyatları; duruma göre genel anestezi, spinal anestezi ve lokal anestezi ile yapılabiliyor. ”

Spor Kültür Sanat Sağlık 21/08/2023 15:53 21/08/2023 15:56

A- A+

Dr. Özkan Çeliker şunları söyledi: “Endoskopik bel fıtığı ameliyatları; duruma göre genel anestezi, spinal anestezi ve lokal anestezi ile yapılabiliyor. ”

Bel Fıtığı Cerrahisinde İlk Tercih” Endoskopik Ameliyat”

Şiddetli bel ve bacak ağrıları nedeniyle pek çok insanın hayatını olumsuz etkileyen bel fıtığı, Endoskopik Bel Fıtığı Ameliyatı ile kısa sürede tedavi edilebiliyor.  Cerrahların öncelikli tercihi olan bu yöntem ile hasta aynı gün taburcu olup 3-4 günde günlük yaşantısına dönebiliyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özkan Çeliker,  Endoskopik bel Fıtığı Ameliyatından iki saat sonra hastanın yürüyebildiğini söyledi...
Bel fıtığı; yaşam kalitesini düşüren, bel ve bacaktaki şiddetli ağrılar nedeniyle insanın hareket kabiliyetini kısıtlayan, bacaklarda güçsüzlük, uyuşukluk gibi durumlara sebep olan çok yaygın bir hastalık. Neyse ki teknolojideki gelişmeler ve modern cerrahi yöntemler bel fıtığının tedavisini her geçen gün kolaylaştırıyor.
Denizi Özel Sağlık Hastanesi’nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özkan Çeliker, son 4-5 yıldır Türkiye’de uygulanan Endoskopik Bel Fıtığı Ameliyatının, düşük risk ve çabuk iyileşme süreci nedeniyle yüz güldürdüğünü söyledi. Bu yöntemde hastanın cildinde 5 milimetrelik küçük bir kesi olduğu için yara ve enfeksiyon riskinin düşük olduğunu  kaydeden Çeliker, ortalama 40-45 dakikada ameliyatın tamamlandığını bildirdi.
Enfeksiyon Riski Daha Düşük
Bugüne kadar bu yöntemle binin üzerinde hastanın bel fıtığı ameliyatını gerçekleştiren Op. Dr. Özkan Çeliker şunları söyledi:
“Endoskopik Bel Fıtığı güncel bir kavram.  Tam kapalı bel fıtığı ameliyatı olarak da isimlendiriliyor. Kamera sistemi ile yaptığımız bir ameliyat. Hastanın cildine 5 mm bir kesi yapıyoruz.  Daha sonra kamerayı yerleştiriyoruz. Sistem ve devre bu delikten giriyor.  Kasların sıyrılması ve kemik dokunun alınması gerekmiyor. Daha az kas dokusuna zarar verecek şekilde ilerleyerek fıtık dokusuna ulaşıyoruz. Güvenli bir şekilde sinirlere zarar vermeden fıtığı çıkartıp ameliyatı sonlandırıyoruz. Önceden yaptığımız mikroskop kullanılan mikro cerrahi ameliyatlarına göre daha küçük kesi oluyor. Kanama meydana gelmiyor.  Bu nedenle hastanın yara ve enfeksiyon riski çok daha düşük. Ameliyat tekniği ile ilgili bir risk yok. Yüzde 99 başarılı sonuç alıyoruz. Ancak tabii ki ameliyatı deneyimli bir cerrahın yapması gerekiyor.
Endoskopik bel fıtığı ameliyatları; duruma göre genel anestezi, spinal anestezi ve lokal anestezi ile yapılabiliyor.
Hasta Aynı Gün Taburcu
Daha önce uyguladığımız mikro cerrahi bel fıtığı ameliyatlarında kesi daha fazla olduğu için iyileşme süreci de daha uzun oluyordu. Ameliyatta hastalara muhakkak 10 gün ciddi bir istirahat veriyorduk. Ancak  bir ay sonra da işbaşı yapabiliyorlardı. Ağır işte çalışanların ise en az 2-3 ay dinlenmesi gerekiyordu.
Bu yöntemde ise hasta; ameliyattan 2 saat sonra yürüyebiliyor, 6 saat sonra evine gidebiliyor, aynı gün taburcu oluyor. Ertesi gün duş alabiliyor. 2 gün içinde normal yaşantısına dönüyor. Hasta eğer bir ofis çalışanı ise 3-4 gün sonra işine gidebiliyor. Eğer ağır işte çalışıyorsa bir ay sonra işine başlayabiliyor.”
Yöntem Omurga Tümörlerinde de Kullanılıyor
Denizi Özel Sağlık Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özkan Çeliker, Endoskopik sistem yalnız bel fıtığı ameliyatında değil, cerrahın tecrübesine göre; omurga kanal daralması, omurga tümörleri, bele vida ve platin takılması ameliyatları ile omurga bölgesine kurşun saplanması gibi bazı travma ameliyatlarında da kullanıldığını dile getirdi.

YORUM YAP

Yorum yapmak için üye olmanız gerekmektedir. Giriş için lütfen tıklayınız

haber yazılımı, haber paketi, haber scripti | Copyright © 2024