×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Yayın İlkelerimiz Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Tepebaşı Odunpazarı Bölgesel Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Gündem Sağlık Yaşam Spor Eskişehir tanıtım İlçeler Röportajlar

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri Kripto Para borsası Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Özden Toker; Atatürk, Cumhuriyet ve İsmet İnönü'yü Anlattı !

Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenen panele konuk olan İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker, Atatürk’ü, Cumhuriyet’i ve babasını anlattı.

Yaşam 25/09/2023 10:44 25/09/2023 10:44

A- A+

Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenen panele konuk olan İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker, Atatürk’ü, Cumhuriyet’i ve babasını anlattı.

Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın yanı sıra CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, İbrahim Arslan, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Anadolu Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Engin Ataç, meclis üyeleri ve çok sayıda tarih sever vatandaş katıldı.

Panelde konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç,

“Özden hanımın gelmesi şehrimiz adına onur verici. Kitap o kadar güzel ki detay var, tarih var, ailenin fertleri var, günlükler var. Birçok konuyu içeriyor. Bugün kendisinden dinleyeceğiz. Güzel bir gün olacak bizler için” dedi.

Yılmaz Büyükerşen,

“Bugün tarihin sayfalarını geriye doğru çevireceğiz sonra bugüne geleceğiz. Özden hanım, aslında cumhuriyetin kurtuluş savaşı sonrasında kuruluşundan itibaren canlı tanığı. O nedenle anıları bizim için çok değerli. Bundan sonraki günlerde biz Eskişehirliler onu daha sık dinlemek isteriz. Özellikle son dönemin
olaylarını da onun değerlendirmesinden öğrenmek dinlemek hepimiz için büyük kazanç olacaktır” diye konuştu.

Toker, Atatürk’ün 10 Kasım 1938’de hayatını kaybetmesinin ardından babası İsmet İnönü'nün ağlamaktan kızaran gözlerini kapatmak için gözlükle dolaştığını da anlattı. “Abilerim de ben de şımarık davranmadık” 

Toker,

“Babam Cumhurbaşkanı seçildikten sonra eve geldi. Ben o sırada odamda öğretmenim ile dersteydim. Sonra ‘Paşa seni çağırıyor’ diyerek beni aşağı çağırdılar. Babamın yanında meclis başkanını ve resmi giyinimli beyler gördüm. Babam bana TBMM’de 2. Cumhurbaşkanı seçildiğini artık bir cumhurbaşkanı kızı olduğumu söyledi. Tekrar odama çıkıp defterimi açtım. Öğretmenim bana neden çağırdıklarını sordu. Babamın cumhurbaşkanı olduğunu söylediğimde bana gülerek ‘insanın babası kaç kez cumhurbaşkanı seçilir. Bugün sana tatil’ dedi. Biz o zamanlar bilmiyorduk tabi. Bizler de Atatürk’ün, babamızın istediği
gibi çocuklar olduk. Abilerim de ben de şımarık davranmadık. Bizim hiç kimseden hiçbir aileden farkımız yoktu. Aile bağlarımız, ülkeye saygımız, konuşma tarzımız bütün cumhuriyet çocukları gibi. Atatürk de bize bunu anlatmıştı. Babam da bunu yaşattı” diye konuştu.

Panelin ardından ise Toker, Mehmet Alkan ile hazırladığı ‘Cumhuriyet’le Özdeş Bir Yaşam: Özden Toker’ İsmet İnönü’nün Kızı Anlatıyor isimli kitabını severleri için imzaladı.

YORUM YAP

Yorum yapmak için üye olmanız gerekmektedir. Giriş için lütfen tıklayınız

haber yazılımı, haber paketi, haber scripti | Copyright © 2024