×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Yayın İlkelerimiz Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Tepebaşı Odunpazarı Bölgesel Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Gündem Sağlık Yaşam Spor Eskişehir tanıtım İlçeler Röportajlar

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri Kripto Para borsası Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

ANAKARİYER’den “Sürdürülebilirlik Odağında Yeşil ve Yalın Dönüşüm” söyleşisi

Anadolu Üniversitesi Kariyer Merkezi (ANAKARİYER) tarafından düzenlenen “Sürdürülebilirlik Odağında Yeşil ve Yalın Dönüşüm” başlıklı söyleşi Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi Nasrettin Hoca Salonu’nda gerçekleştirildi.

Spor Eğitim Yeşil 16/12/2023 16:12 16/12/2023 16:12

A- A+

Anadolu Üniversitesi Kariyer Merkezi (ANAKARİYER) tarafından düzenlenen “Sürdürülebilirlik Odağında Yeşil ve Yalın Dönüşüm” başlıklı söyleşi Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi Nasrettin Hoca Salonu’nda gerçekleştirildi.

Söyleşiye; Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semra Günay, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş ve ANAKARİYER Müdürü Doç. Dr. Seda Tekeli başta olmak üzere çok sayıda akademisyen ve öğrenci de katılım gösterdi. ESO Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Öztürk’ün moderatörlüğünü yaptığı söyleşide ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi Koordinatörü Ömer Benli, ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi Danışmanı Prof. Dr. Cengiz Türe ve ESO Model Fabrika Direktörü Sema Kolcular Şahin konuşmacı olarak yer aldı.  

ANAKARİYER Müdürü Tekeli: “Sürdürülebilir yeşil dönüşümü yakalamak gerekiyor”

ANAKARİYER Müdürü Doç. Dr. Seda Tekeli konuşmasında şunları aktardı: “Günümüzde sürdürülebilirlik kavramı özellikle çevreyle ilgili sorunlar bağlamında küresel düzeyde önem arz etmektedir. Bu kavramın tartışılması ve üzerinde düşünülmesi uzun bir tarihi perspektifi yansıtsa da özellikle 2015 yılı ve sonrası sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm temalarının öne çıkması kritik bir eşiktir. Bu bağlamda uluslararası bazı hedef ve amaçların belirlenmesi ulusal düzeyde de değişimi ve dönüşümü zaruri kılmaktadır. Ülkemizdeki sanayicilerin uluslararası alanda daha fazla var olabilmesi için sürdürülebilirliği ve yeşil odağı yakalaması gerekmektedir.”

ESO Başkanı Kesikbaş: “Avrupa pazarında var olabilmek için sürdürülebilir yeşil teknolojiler şart”  

Sürdürülebilir yeşil dönüşümün geleceğin sanayi yatırımı olduğuna değinen ESO Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş şunları söyledi: “Eskişehir, orta, yüksek ve ileri teknoloji ürünleri imal ve ihraç eden potansiyelin yüksek olduğu bir sanayi şehridir. Demir yollarıyla başlayan süreçte havacılık, beyaz eşya, otomotiv ve bunun gibi önemli sektörlerde teknolojik merkezlerden birisiyiz. Eskişehir merkezi burada olmayan ancak buradan çıkmış şirketlerle birlikte yüksek bir ihracat hacmi olan sanayiye sahip. Doğal olarak Avrupa pazarının hassasiyetlerini özellikle de sürdürülebilirlik ve yeşil, yalın dönüşümü odak merkezine almamız gerekiyor.”

ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi Koordinatörü Benli: “Yeşil dönüşümde Avrupa’yı yakalamak için çalışıyoruz”

Dünyada yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik çalışmalarına değinen ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi Koordinatörü Ömer Benli şunları aktardı: “Yeşil mutabakatın sürecine aslında kronolojik bakmakta fayda var. 1900’lü yıllara geldiğimizde çevreye yararlı düşünceler ve uygulamalar ortaya çıkmaya başladı. 1950 sonrasında ise kirletici sanayi faaliyetlerini azaltma hatta yok etme çalışmaları hızla arttı Çevreye zarar veren etkenler azaltıldı hatta Avrupa’da tamamen bitti. Bu kirletici etkenler ise bizim gibi gelişmekte olan ülkelere kaydırılmıştır maalesef. Bugün Avrupa ülkeleri bize gönderdikleri kirletici unsurları barındıran üretim araçlarından arındırılmış üretim teknikleri istiyorlar. Bu hem dünya genelinde kirletici unsurları bitirmek için fırsat hem de bu şekilde üretilmiş ürünlerin tamamen ortadan kalkması için fırsat durumunda. Bunun için de yeşil dönüşümün sağlanması gerekiyor.”

ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi Danışmanı Prof. Dr. Türe: “Küresel ısınma ile mücadele etmenin temeli sürdürülebilirlik”

ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi Danışmanı Prof. Dr. Cengiz Türe konuşmasında şunlara değindi: “ Ekolojik ayak izi bir bireyin yaşamı için kullandığı ürünlerin atıkları için dünya üzerindeki hektar cinsinden alanı göstermekte. Ekolojik ayak izine baktığımızda bir açık olduğu görülüyor ve bu açık kapatılmadığı sürece ekonomik olarak gelişme de olmaz. Bunu kapatmak için de doğanın dönüşümü ile birlikte geri dönüşüm kullanımı etkili olacaktır. Bunu ortaya çıkartan bir de sera gazlarının salınımı ile artan küresel ısınma boyutu var. Küresel ısınmayı da özellikle sanayi devrimi sonrasında insanoğlu hızlandırdı. Küresel ısınma dediğimiz süreç ile gelen iklim değişikliği bugün bizi ekonomik, sosyal, ekolojik ve çevresel olarak büyük zorluklara iten ve aslında ekonomik olarak büyük bedeller ödediğimiz süreç içerisine sokuyor. Bunun tedavisi ise sürdürülebilirlik.”

ESO Model Fabrika Direktörü Şahin: “Yeşil ve yalın dönüşüm ortak şekilde ilerliyor”

ESO Model Fabrika Direktörü Sema Kolcular Şahin ise bir karbon yönetim aracı olarak yalın dönüşüm hakkında bilgi vererek, Eskişehir Model Fabrika’nın işletmelere nasıl destek olduğunu, döngüsel ekonomiye geçişte temiz üretim ve temiz enerjinin neden önemli hale geldiğini ve yalın dönüşüm odağında öğrencilerin hangi alanlara yoğunlaşması gerektiğini aktardı. ESO Model Fabrika Direktörü Şahin sözlerine şu şekilde devam etti: “Model Fabrika, T.C. Sanayi Bakanlığı ve ESO ortak projesi olarak kuruldu. 20 firmanın yalın dönüşüm yolculuğundaki sürecini inceledik. Ham madde israfı ise günümüzde en büyük sorunlardan biri. Yeşil ve yalın dönüşüm ortak bir şekilde ilerliyor ve yol planımızı buna göre çiziyoruz.”

“Sürdürülebilirlik Odağında Yeşil ve Yalın Dönüşüm” söyleşisi soru cevap kısmının ardından sona erdi. Söyleşi sonunda Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal tarafından konuşmacılara hediye ve teşekkür belgesi takdim edildi.

YORUM YAP

Yorum yapmak için üye olmanız gerekmektedir. Giriş için lütfen tıklayınız

haber yazılımı, haber paketi, haber scripti | Copyright © 2024