×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Yayın İlkelerimiz Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Tepebaşı Odunpazarı Bölgesel Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Gündem Sağlık Yaşam Spor Eskişehir tanıtım İlçeler Röportajlar

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri Kripto Para borsası Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Dikkat! Eğer 30'lu yaşlarda bunu yaşadıysanız...

Alzheimer'ın en büyük sebebi ortaya çıktı

Spor Kültür Sanat Sağlık 27/08/2022 19:22 27/08/2022 19:23

A- A+

Alzheimer'ın en büyük sebebi ortaya çıktı: Dikkat! Eğer 30'lu yaşlarda bunu yaşadıysanız...
Araştırmacılar, 30'lu yaşlarda ortaya çıkan kalp sağlığına bağlı "beyin küçülmesi" ve ölümcül hastalık konusunda uyarıda bulunuyor. Bu nedenle genç yaşlarda yaşadığınız hastalıklara karşı, kendinizi korumak büyük önem taşıyor.
University College London tarafından yapılan yeni bir araştırma, bunamaya bağlı bir hastalık geliştirmenin yolunun, aşırı beyin yaşlanmasına bağlı zayıf kalp sağlığı ile 30'lu yaşların başında başlayabileceğini gösteriyor.
Uzmanlar, beyninizin bilişsel yaşı ile hayatınızın farklı aşamalarındaki kardiyovasküler sağlığınız arasında bir bağlantı keşfettiler.
30'lu yaşların ortalarında kalp sağlığını önemsenmeyen bir yaklaşımın "beyin küçülmesine" neden olduğu söyleniyor.
University College London'daki (UCL) araştırmacılar, sağlıksız bir kalbe sahip olmanın beyninizi yaşlandırabileceğini buldu; bilim insanları, katılımcıların beyinlerinin büyüklüğünü uzun bir süre boyunca izleyerek ölçtüler.
"BEYİNLERİ 10 İLA 20 YAŞ DAHA BÜYÜK"

Kalp sağlığı daha kötü olan 36 ve daha sonra 69 yaşlarında olanların beyinlerinin biyolojik yaşlarından bazen 10 veya 20 yıl daha büyük olduğu bulundu.
Çalışma, kalbinizin sağlığı ile Alzheimer gibi yaşa bağlı hastalıkların ilerleme hızı arasındaki bağlantıyı anlamanın, doktorların, orta yaşa ulaşmadan önce beyin yaşlanmasının "risk altında" olduğunu belirlemelerine yardımcı olabileceğini umuyor.
Beyin yaşı 70 civarında olanların beyin küçülmesi daha fazlaydı ve bilişsel testlerde daha kötü puan aldıkları gösterildi. Erkeklerin ayrıca genel olarak aynı yaştaki kadınlara göre daha küçük beyinlere sahip oldukları bulundu.
"ERKEN ÖNLEME STRATEJİSİ OLABİLİR"

UCL Demans Araştırma Merkezi'nden Profesör Jonathan Schott, bu çalışmadaki insanların hepsinin gerçek yaşlarda benzer olmasına rağmen, bilgisayar modelinin beyinlerinin ne kadar yaşlı olduğunu tahmin etme konusunda geniş bir çeşitlilik olduğunu bulduklarını belirtti.
Bu tekniğin, hızlandırılmış yaşlanma riski altındaki insanları belirlemek için yararlı bir araç olabileceğini umduklarını, böylece onlara erken hedefli önleme stratejileri sunduğunu belirti.
Çalışma ayrıca, 36 ve 69 yaşlarında kalp ve dolaşım sağlığı bozulanların, beyninizdeki damarlardan kan akışını etkileyen (bunama ile bağlantılı bir durum olan) daha yüksek serebrovasküler hastalık ile karşı karşıya olduğunu da buldu.
"KARMAŞIK İLİŞKİ BU SAYEDE ÇÖZÜLEBİLİR"

Çalışma, katılımcıların yaşamları boyunca sağlıklarını takip etti ve bu da araştırmacılara hangi yaşam tarzı faktörlerinin beyin sağlığını etkilediğine dair fikir verdi.
500'den fazla çalışma katılımcısının yaşlarını hesaplamak için araştırmacılar, MRI beyin taramalarının her birini analiz etmek ve beyindeki damarların ne kadar küçüldüğünü belirlemek için AI (yapay zeka) makinesinden elde edilen verileri kullandılar.
The Sun'a verdiği demeçte Alzheimer's Research UK'den Dr Sara Imarisio, çalışmanın "insanların yaşamları boyunca beyin sağlığını etkileyen farklı faktörler arasındaki karmaşık ilişkiyi" açıkladığını söyledi.

BEYİN SAĞLIĞINA ZARAR VEREN DİĞER OLGULAR

FİZİKSEL TRAVMA
MADDE KULLANIMI
ALKOL TÜKETİMİ
OBEZİTE / AŞIRI KİLO
YANLIŞ BESLENME
DÜŞÜK KAN AKIMI
KRONİK STRES
UYKU SORUNU
SİGARA KULLANIMI
YOĞUN KAFEİN TÜKETİMİ
FAZLA TELEVİZYON İZLEMEK
ŞİDDET İÇEREN BİLGİSAYAR OYUNLARI
SU KAYBI
AŞIRI MESAJLAŞMA VE SOSYAL AĞ KULLANIMI

(kaynak sabah gazetesi)
 

YORUM YAP

Yorum yapmak için üye olmanız gerekmektedir. Giriş için lütfen tıklayınız

RÖPORTAJLAR TÜMÜ