×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Yayın İlkelerimiz Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Tepebaşı Odunpazarı Bölgesel Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Gündem Sağlık Yaşam Spor Eskişehir tanıtım İlçeler Röportajlar

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri Kripto Para borsası Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Yunus Emre ve Türkçe yılı 


2021-06-07 14:01:00

2021 yılı, Türk dili ve kültürünün en önemli şahsiyetlerinden Yunus Emre’nin vefatının 700. yıl dönümü olması nedeniyle UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alındı. 30 Ocak 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Genelge ile 2021 yılı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan edildi. Düzenlenecek etkinliklerin Kültür ve Turizm Bakanlığının koordinasyonuyla yürütüleceği duyuruldu.

 

Yunus Emre ve Türkçe Yılı” dolayısıyla ; ‘Bizim Yunus’ Tiyatro gösterisi, Sözün Sultanı Yunus Emre Tasavvuf Musikisi ve Şiir Dinletisi , Yunus Emre yi anlatan konferans ve paneller , Yunus Emre temalı resim sergisi , Yunus Emre film gösterimi ,Bir Ben Var Bende Yunus Emre Projesi ,Sözün Sultanı Yunus Emre programı gibi pek çok etkinlikler yıl kapsamında düzenleniyor. Ama bu etkinliklerin bir farkı var hiçbiri Eskişehir’de düzenlenmiyor. Bunlar Türkiye’nin farklı il ve ilçelerinde yapılan etkinliklerin sadece birkaç tanesi. 

 

Pandemi ve kısıtlamalar nedeniyle Yunus Emre’nin mezarının bulunduğu, Yunus’un ve sevginin şehri Eskişehir’de Yunus Emre yılının pek kutlandığını söyleyemeyiz. Mihalıççık, diğer ilçelerimiz ve Eskişehir’de yılın kalan bölümünde “Yunus Emre ve Türkçe Yılı”nın daha fazla etkinliklerle kutlanması da en büyük dileğimiz. Üniversitelerimizin, okullarımızın ve farklı kurumların düzenlediği öykü - şiir – resim yarışmaları ve online yapılan bazı etkinlikler var ama bu özel yılın şehrin her kesiminde farklılık yaratması gerekiyor ve özenle ve coşkuyla kutlanması gelecek nesiller için de çok önemli. 

 

Kültür ve sanat şehri Eskişehir’de normalleşme sürecinin başlaması  ve pandemi koşullarına uygun olarak, Yunus Emre’yi tüm Eskişehir’e , gençlerimize , çocuklarımıza anlatmak için şehrin farklı noktalarına , vilayet meydanına , çok fazla ziyaretçi çeken büyük parklarına tanıtıcı standlar açılmalı, sinevizyon gösterileri düzenlenmelidir.  Bizim Yunus’u anlatan açık hava tiyatro gösterileri, mahallelerde açık hava sinema ve konserlerle tüm Eskişehirlilerin Yunus Emre yi daha yakından tanımasına, anlamasına katkı sağlanmalıdır. Tarihi ve turistik bir bölge olan Odunpazarı’na bir Yunus Emre ve Türkçe Müzesi çok yakışacaktır. Eskişehir içinden ve diğer illerden Yunus Emre’nin mezarı ve Türbesinin bulunduğu, Mihalıççık’a ve Yunusemre Mahallesine günü birlik ücretsiz geziler düzenlenmelidir. Tüm kurum ve kuruluşlar Yunus Emre için elini taşın altına koymalı etkinlikler için el ele vermelidir. 

 

UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınan ve 2021 yılı Yunus Emre ve Türkçe yılı olarak ilan edilen Yunus Emre’yi Eskişehir ve Eskişehirliler olarak daha fazla sahiplenmeliyiz, daha fazla anlamaya çalışmalıyız. Sadece 6 Mayıs günü ya da haftasında değil yılın bütününde Yunus Emre'yi anmalı ve anlamalıyız.

YORUM YAPIN

Yorum yapmak için üye olmanız gerekmektedir. Üye girişi yapmak için Tıklayın

haber yazılımı, haber paketi, haber scripti | Copyright © 2024