×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Yayın İlkelerimiz Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Tepebaşı Odunpazarı Bölgesel Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Gündem Sağlık Yaşam Spor Eskişehir tanıtım İlçeler Röportajlar

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri Kripto Para borsası Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Günay ve Avcı müjdeyi verdi

Bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile ilgili düzenlemeye gidildi. Beklenen sicil affı da torba yasada yer aldı.

Yaşam Ekonomi 04/06/2021 09:35 04/06/2021 09:45

A- A+

TBMM Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanun Teklifi Genel kurulda kabul edildi.  Genel kurulda  kabul edilen torba yasa ile ilgili değerlendirmede bulunan Ak Parti Eskişehir milletvekilleri Emine Nur Günay ve Nabi Avcı yaptıkları ortak açıklamada, “Vatandaşlarımızın bizlere ilettiği ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda hükümetimiz gerekli çalışmaları yapıyor ve önemli bir mesai harcayarak bu çalışmalar hızlı bir şekilde TBMM’de yasalaşıyor. Tüm vatandaşlarımız için bir nebze de olsa destek olmasını ve en kısa zamanda normal hayat düzenimize dönmeyi temenni ederim” görüşüne yer verdiler.

245 milyarlık yapılandırma

AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı  konuyla ilgili yaptığı  açıklamada “Bu kanun ile 245 milyar borcun yapılandırılması esas alınıyor. Devlet vatandaşı için 157 milyar cezadan da vazgeçmeyi öngörüyor. Bunun yaklaşık 80 milyarı katma değer vergisi, 26 milyar TL'si de gelir vergisi stopajıyla alakalı.  vatandaşlarımızın, işletmelerimizin vergi ve sigorta primleri olmak üzere kamuya olan yükümlülükleri ertelenmiş ve vergi oranlarında indirime gidilmiştir” dedi.

Esnafa şartlı sicil affı geliyor

AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay da yaptığı değerlendirmede esnafın talep ettiği destekler hakkında ve yasa kapsamı hakkında bilgi verdi. Günay, “Paketle birlikte hibe desteklerinin ardından esnafa yönelik bir kolaylık daha sağlanacak. Karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemedikleri için Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine bildirilen kişilerin ve kredi müşterilerinin yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtları, yapılan düzenlemeyle dikkate alınmayacak. Başka bir deyişle bu kişiye kredi çekeceği zaman ‘sicili bozuk’ muamelesi yapılamayacak. En azından esnafımız finansal esneklik kazanmış olacak, normal hayata dönünceye kadar bazı ödemelerini yapmak zorunda kalmayacak” diye konuştu.

Belediye ve YİKOB alacakları yapılandırılıyor

Öte yandan yasaya göre,  Belediye Gelirleri Kanunu'nun "Ücrete Tabi İşler" ile "Müze giriş ücretleri ile madenlerden belediyelere pay" başlıklı maddelerine göre tahsili gereken ücret ve paylar ile su, atık su ve katı atık ücreti alacaklarından vadesi 30 Nisan 2021 tarihinden önce olduğu halde bu düzenlemenin yayımı tarihi itibarıyla ödenmemiş olanlar hakkında yapılacak hesaplamalar sonucu belirlenen tutarların ödenmesi halinde bu alacaklara bağlı her türlü ceza ve zamlarının tahsilinden vazgeçilecek. 

Düzenlemeyle YİKOB’ların vadesi 30 Nisan 2021 tarihinden önce olduğu halde ödenmemiş ve Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında takip edilen alacak asılları ile buna bağlı fer'i alacakları da yapılandırılacak. Bu madde hükmünden yararlanmak isteyen borçluların maddede belirtilen şartların yanı sıra dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şartı aranacak.

Peşin ödemeye büyük indirim ve taksitle ödeme imkanı

Kanuna göre, yapılandırmadan yararlanmak isteyen borçluların; 31 Ağustos 2021'e kadar (bu tarih dahil) idareye başvuruda bulunmaları, Hazine ve Maliye Bakanlığına, Ticaret Bakanlığına, il özel idarelerine, belediyelere ve YİKOB'lara bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksitini 30 Eylül 2021'e kadar (bu tarih dahil), Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ise ilk taksitini 31 Ekim 2021'e kadar (bu tarih dahil), diğer taksitlerini ise bu tarihleri takip eden ikişer aylık dönemler halinde azami 18 eşit taksitte ödemeleri gerekiyor. Peşin ödemeyi tercih eden borçlulara hesaplanan Yİ- ÜFE tutarından da % 90 indirim yapılacak. İlk 2 taksit ödeme süresi içinde borcunu tamamen ödeyen borçlulara Yİ- ÜFE'de yüzde 50 oranında indirim uygulanacak. Teklifte dava açma süresi geçmemiş veya dava safhasında bulunan kesinleşmemiş amme alacaklar da yapılandırılacak.
 

YORUM YAP

Yorum yapmak için üye olmanız gerekmektedir. Giriş için lütfen tıklayınız

haber yazılımı, haber paketi, haber scripti | Copyright © 2024