×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Yayın İlkelerimiz Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Tepebaşı Odunpazarı Bölgesel Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Gündem Sağlık Yaşam Spor Eskişehir tanıtım İlçeler Röportajlar

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri Kripto Para borsası Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

İYİ Parti İl Başkanı Ektaş sert çıktı

İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Ektaş pancarda dayatılan sözleşmeden dolayı üreticinin ekimden vazgeçmek zorunda kaldığını söyledi.

Yaşam Ekonomi 02/05/2021 17:41 02/05/2021 17:42

A- A+

İYİ Parti İl başkanı Mehmet Ektaş, pancar üreticisi çiftçilerin her yıl sözleşme döneminde öngörülemeyecek bir maceraya sürüklendiğini, sezon sonunda sökümden sonra belirlenen fiyatlarla hayal kırıklığına uğradığını bu sebeple de Alpu Ovası’nda üretimden vazgeçtiğini söyledi.

Üreticiler hayal kırıklığı yaşıyor

Türkşeker’e ağır eleştiriler yönelten Ektaş, “Şeker pancarı üreticileri, şeker pancarı alım fiyatları ile ekim ve üretim döneminde verilecek ayni ve nakdi destek  miktarlarının ekim döneminden önce belirlenmesini, üretim döneminde işçilik dahil üretim girdilerinde meydana gelen artışlar için fark ödeneceğinin kararlaştırılmasını, böylece öngörülebilirliğin oluştuğu bir ortamda şeker pancarı ekip ekmeme kararını verebilmeyi istemektedirler” dedi.  Ektaş, ancak, şeker pancarı üreticilerinin, her yıl sözleşme döneminde öngörülemeyecek bir maceraya sürüklenmekte olduğunu sezon sonunda sökümden sonra belirlenen fiyatlarla hayal kırıklığına uğradığını ifade etti.  

70 Bin ton kota kullanılmadı

Ektaş, “Bu nedenledir ki, Alpu ovasında üretici pancar ekiminden vazgeçmiş, bu yıla ait 280 bin ton pancar kotasının yaklaşık 70 bin tonu başka bölgelere kaydırılmıştır. TÜRKŞEKER Kurumu, Şeker Kanunu ile Hammadde ve Şeker Fiyatları Yönetmeliğinden aldığı yetkiyi; kota dağıtan, üretici belirleyen, tek alıcı olmaktan aldığı güçle hukuka ve hakkaniyete aykırı şekilde kullanmakta, pancar üreticisi paydaşlarını desteklemek yerine üreticilere zulüm etmektedir. TÜRKŞEKER Kurumunun” Ali Kıran Baş Kesen” anlayışı mertebesine ulaşmış uygulamaları, Türk Pancar Tarımına zarar vermektedir” diye konuştu.

Üreticinin devreden çıkarılması haksızlık

Ektaş, 4634 Sayılı Şeker Kanunun ve Hammadde ve Şeker Pancarı Yönetmeliğinin 5 inci maddelerine göre, şeker pancarı fiyatlarının her yıl, şeker fabrikası işleten gerçek ve tüzel kişiler ile üretici ve/veya üretici temsilcileri arasında, pancar ekiminden önce Ekim ayında başlayacak müzakereler sonucunda ve en geç Kasım ayı sonuna kadar varılacak mutabakatla belirlenmesi gerektiğini hatırlattı. “Her iki düzenleme kapsamında asıl olan şeker pancarı fiyatının ekimden önce belirlenmesidir” diyen Ektaş, şunları söyledi, “Avans fiyatı ise istisnai hallerde uygulanmalıdır. Ancak, yıllardır fiyatların belirlenmesi sürecinde üreticiler yer almamaktadır, mutabakat sağlanmamaktadır.  Şeker fiyatları, Kanuna ve Yönetmeliğe aykırı şekilde Cumhurbaşkanlığı Kabinesince belirlenmektedir. Kaldı ki, pancar fiyatı ekimden önce de belirlenmemekte, bir önceki yılın fiyatı avans fiyatı olarak kabul edilmektedir. Hatırlanacağı gibi,  2020 yılında çitçimizin söküm yapıp malını fabrikaya teslim ettiği tarihte dahi şeker pancarı fiyatını belirlenmemişti.”

YORUM YAP

Yorum yapmak için üye olmanız gerekmektedir. Giriş için lütfen tıklayınız

haber yazılımı, haber paketi, haber scripti | Copyright © 2024