×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Yayın İlkelerimiz Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Tepebaşı Odunpazarı Bölgesel Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Gündem Sağlık Yaşam Spor Eskişehir tanıtım İlçeler Röportajlar

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri Kripto Para borsası Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Verilen fiyatlar iyi ancak…

Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Buluşan, “Desteklere teşekkür ederiz, ancak en büyük sorun zirai girdilerdeki yüksek fiyatlar” dedi.

Yaşam 18/05/2021 12:42 18/05/2021 12:43

A- A+

Tarımsal destekler ile ilgili olarak eskisehirgazete.com’a  değerlendirmelerde bulunan Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti. Buluşan; “ Bizleri duydukları4 için Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Ancak verilen fiyatlar çözüm değil” dedi.

 Asıl sorun tarımsal girdiler

Üreticinin en büyük sıkıntısının elektrik, gübre ve mazot fiyatlarındaki artış olduğunu söyleyen Buluşan, “Geçtiğimiz yıla göre kilo başına verilen 50 kuruşluk zam gerçekten önemli. Ancak geçtiğimiz yıl tonunu Bin 500 TL’ye aldığımız gübre bu yıl 3 Bin TL.  Biz zamcıları, aracıları ve tefecileri besliyoruz. Üretici ile ticaretin arasındaki artışlar çözümlenmediği sürece sıkıntılar devam eder. Biz gübre fiyatı 2 Bin lira olsa o zaman belki emeğimizin karşılığını tam olarak almasak bile geçimimizi sağlayabilecek geliri elde ederiz” diye konuştu.

Buğday ekimi yüzde 30 azaldı

Eskişehir’de son yıllarda arpa, buğday gibi tahıl ürünlerinin ekiminin nerede ise yüzde 30 azaldığını da söyleyen Buluşan, üreticinin satışı daha kolay olduğu için mısır ve ay çiçeği ekimine yöneldiğini ifade etti. Buluşan şunları söyledi; “En büyük sıkıntımız elektrik, gübre ve mazot fiyatlarındaki artışlar.  Belki zirai aletleri yenilemeyerek idare edebiliyoruz. Ancak bu olmazsa olmazlardaki fiyat artışları çiftçimizi inanılmaz bir şekilde zorluyor.

Krediler bir bankada toplanıp ertelenmeli

Tarım kredi ve kamu bankalarına olan borçların ötelenmesini de değerlendiren Buluşan; “ Mantıken Ziraat Bankası ve tarım Kredi borçlarının ötelenmesi doğru. Buna Özel bankalardan alınan kredileri de eklemek gerek. Çözüm olarak çiftçinin pandemi dönemindeki kayıplarını azaltmak için diğer bankalardaki kredi borçları ile birlikte tüm borçların kamu bankasında toplanıp faizsiz bir şekilde 5 yıl ötelenmesi ile mümkün olur. Çiftçi geçmişteki borcunu düşünerek, ekim dikim yapamaz. Bizim teklifimiz budur” şeklinde konuştu.
 

YORUM YAP

Yorum yapmak için üye olmanız gerekmektedir. Giriş için lütfen tıklayınız

haber yazılımı, haber paketi, haber scripti | Copyright © 2024