×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Yayın İlkelerimiz Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Tepebaşı Odunpazarı Bölgesel Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Gündem Sağlık Yaşam Spor Eskişehir tanıtım İlçeler Röportajlar

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri Kripto Para borsası Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Afat yaşadık hasarı tespit edemiyoruz

Kahveciler Odası Başkanı Zeki Çoban yeni normalleşme adımlarına rağmen kahveci esnafının toparlanamadığını söyledi.

Yaşam Ekonomi 04/06/2021 13:40 04/06/2021 13:41

A- A+

Salgın sebebiyle bir yıldan fazla süredir işyerleri kapalı olan kahveci esnafı yeni normalleşme adımlarından da mutsuz.  eskişehirgazete.com’un sorularını  cevaplandıran Kahveciler Odası Başkanı Zeki Çoban, “Bir afat yaşadık, hasar tespiti yapamıyoruz” dedi.

En mağdur kesim kahveciler

Bir buçuk yıldır kahveci esnafının işyerlerini açamadığını söyleyen Başkan Çoban bu süreçte Biner liralık kira yardımını aldıklarını ancak bunun da hiç yeterli olmadığını belirterek, “Son açıklamalar ile verileceği söylenen 5’er bin liraları henüz almadık. Yapılan hibeler bizim için hiç yeterli değil. Hükümetten beklentimiz 5’er bin liralık hislerin en az üç ay daha verilmesidir. Biz salgın sürecinin en mağdur kesimiyiz. Kiralarımız birikti, çoğu esnafımızın doğalgaz ve elektrikleri kesildi. Esnafımızın yüzde 70’i çok büyük sıkıntı içerisinde ayakta kalmaya çalışıyor. Toparlayamıyoruz” dedi. 

Kahveler anlamını yitirmeye başladı

Kahvehanelerin hoş sohbet ve dostlukların pekiştiği yerler olduğunu da belirten Çoban son 1.5 yıldır kahvehanelerin kapalı olması sebebiyle vatandaşında kahvehanelerden uzaklaşmaya başladığının altını çizdi. Çoban, “ Oyun oynamak, bir masaya içeride 2 kişiden fazla kişinin oturması da yasak. Böyle olunca kahvehaneler anlamlarını yitiriyor. Açılma kararının ardından bu tür durumlar ile karşılaşınca açılmanın yaralarımıza merhem olması da mümkün değil” diye konuştu.

Hasar büyük, yüzde 30’u terk etti

Uzun süreli kapanma sebebiyle kahvehane esnafının yüzde 30 civarındaki kısmının mesleği terk ettiğini tahmin ettiklerini de söyleyen Çoban şunları söyledi, “Elbette elimizde resmi veriler olmadan konuşmak doğru değil. Ancak bir kısım esnafımız işyerini açmadı, bir kısmı masasını sandalyesini satıp kapıya kilit vurdu, bir kısmı da devretmek için çaba sarf ediyor. Özetle afat yaşadık, hasar tespiti bile yapamıyoruz. Biz esnaf olarak sözü verilen, açıklanan hibelerin bir an önce verilmesini bekliyoruz.”

Sicil affı inandırıcı değil

Son torba yasaya eklenen bir madde ile “yükümlülüklerini yerine getirmek şartıyla, sicili bozuk esnafın sicilinin dikkate alınmadan kredi alabilmesinin önünün açılması” ile ilgili değerlendirmesini de sorduğumuz Çoban; “ Hükümet açıklıyor ama uygulamada bunu göremiyoruz. Zira sicilindeki sıkıntı zaten ortadan kalkmıyor. Özel bankalar alıp o bilgiler bir tarafa koyuyor. Arşivlerinde duruyor. Kredi talep ettiğinizde size olumsuz cevap veriliyor. Bu uygulama belki kamu bankaları ya da Türk sermayeli bankalarda hayata geçirilebilir. Bankaların çoğu zaten işi düzgün olanı arayıp buluyor ve kredi veriyor” şeklinde konuştu.

YORUM YAP

Yorum yapmak için üye olmanız gerekmektedir. Giriş için lütfen tıklayınız

haber yazılımı, haber paketi, haber scripti | Copyright © 2024